ikon_nyitvatartas.png
Nyitva tartás

 

H-P.: 8:00-15:30
Szombaton: zárva

Vasárnap: zárva

 :: öntözési szaktanácsadás

:: öntözőrendszer-tervezés

:: öntözéstechnikai szaküzlet

:: öntözőrendszer-alkatrészek

ikon_penzvisszafizetes.pngEltévesztette?
Meggondolta magát?
Visszafizetjük!

részletek...

A jó öntözőrendszer titkai

 

Ebben a részben arról olvashat, hogy mitől is lesz tényleg jó agy automata öntözőrendszer. Számos buktatója van ugyanis a témakörnek – kerülje ki őket!

 

Egy jó ételnek is megvannak a maga titkai: kifogástalan alapanyagok, megfelelő receptúra, hozzáértő kezek, és értő közönség. Az öntözőrendszer sincs ezzel másként. Professzionális öntözőrendszer csak és kizárólag úgy születhet, hogy minden feltétel teljesül.

 

Az öntözés minőségi alapanyagai 

Rotoros szórófej öntözés közbenAz öntözőrendszer alkatrészei határozzák meg az alapvető minőséget. A főalkatrészek (mágnesszelep, vezérlő, szórófejek) esetén nincs értelme minőségi kompromisszumot kötni – minimális pénzmegtakarítással tartós bosszúságot „vásárolnánk” magunknak. A gyengébb minőségű szórófejek egyenetlenül öntöznek, meg-megállnak, ha nem azonnal, akkor pár héten belül. Ha egy silányabb mágnesszelep „elfelejt” lezárni, elúszhat az egész kert. A vezérlő megbízhatóságának fontosságáról talán már nem is kell írni.

 

Alapos felmérés
Hogy jól kitalálhassuk, hogyan, miből és mennyit, pontos felmérés szükséges. Tervezésnél figyelembe kell venni a területek alakját és méretét, az épületeket és a burkolatokat, a növényzetet, a domborzati viszonyokat. Körültekintően fel kell térképezni a vízvételi lehetőségeket is. Hogy pontosan mit is kell felmérni, megtalálja itt.

  Tervezés

Tervezés
A jó öntözőrendszer kulcsa. Tervezésnél a felmérést véve alapul, a különféle alkatrészekből az adott helyzetnek leginkább megfelelőt  választjuk ki, folyamatosan szem előtt tartva a költségeket is: nem odaillő alkatrész nem csupán rossz öntözést eredményezhet, hanem meg is drágíthatja a rendszert. A jó terv eredménye egy kiviteli tervdokumentáció, amely tervlapokat, különféle szempontok szerint összeállított anyaglistákat, összeszerelési útmutatót és kezelési, karbantartási könyveket tartalmaz.


Kivitelezés
Adott egy kupac anyag és egy profi tervcsomag. Hogyan is lesz ebből öntözőrendszer? Nagyon egyszerű: precíz és kreatív munkával. Telepítő, mágnesszeleppelInnentől mindegy, ki csinálja; az a lényeg, hogy jól csinálja. Vigyázat: magukat szakembereknek nevező kontárok ugyanúgy hemzsegnek, mint lelkes amatőrök, akik eddig nem is tudták magukról, hogy voltaképpen szakemberek.

 

Karbantartás

Ne tévesszen meg senkit, hogy azt hirdetjük: az öntözőrendszer nem igényel törődést. Ez igaz, abban a tekintetben, hogy az év nagy részében hetekig rá sem kell nézni. De a jó gazda szemének időnként látnia kell, hogy öntöznek a fejek, megfelelő-e az automata programozása, egyáltalán: minden rendben van-e. Ha mindent jól csináltunk, hosszú évekig semmi nem szorul javításra vagy cserére. A karbantartás két alapköve az őszi víztelenítés és a tavaszi elindítás. Normális esetben mindez évente 2-3 óra ráfordított idő. Megéri.

 


 

vissza: Az automata öntözés előnyei tovább: Tévhitek az öntözés körül