ikon_nyitvatartas.png
Nyitva tartás

 

H-P.: 8:00-15:30
Szombaton: zárva

Vasárnap: zárva

 :: öntözési szaktanácsadás

:: öntözőrendszer-tervezés

:: öntözéstechnikai szaküzlet

:: öntözőrendszer-alkatrészek

ikon_penzvisszafizetes.pngEltévesztette?
Meggondolta magát?
Visszafizetjük!

részletek...

Az öntözőrendszer elemei

Ezen az oldalon megismerkedhet az öntözőrendszer legfontosabb alkotóelemeivel.

 

FőcsapFőcsap

A rendszer legelején található közönséges golyóscsap. A fogantyú negyed fordulatnyi úton mozgatásával nyitható-zárható. Öntözési szezonban nyitva van, a rendszer téli (kompresszoros) víztelenítésénél el kell zárni, hogy a sűrített levegő ne áramolhasson vissza. Egészen tavaszig zárva marad.

 

ÜrítőcsapÜrítőcsap

Az ürítőcsap általában egy 1/2”-os golyóscsap, mely közvetlenül a főcsap után van beszerelve. A rendszer téli víztelenítésekor ide kell csatlakoztatni a kompresszort, hogy aztán a sűrített levegő kinyomhassa a vizet a csőhálózatból a kertbe. Egész évben zárva kell tartani. Egy tömlőt csatlakoztatva hozzá, alkalmas öntözésen kívüli vízvételre is.

 

SzűrőSzűrő

Feladata az öntözővíz megszűrése. Sokszor az utcai hálózatból (pl. egy csőtörés után) elképesztő mennyiségű kavics, ilyen-olyan törmelék kerülhetne a rendszerbe, ami a mágnesszelepek üzemzavarát, a spray szórófejek eltömődését, a rotoros szórófejek tönkremenetelét okozhatná. Betétje mosható.

 

VisszacsapószelepVisszacsapószelep

Az öntözővíz áramlásának egyirányúsítását végzi, azaz a vizet csak egy irányba engedi áramlani: a kert felé. Alkalmazása bizonyos helyzetekben javasolt, de sok esetben elengedhetetlen. Megtalálható a rendszer legelején, beépíthető lejtős csőhálózatokba (lejtős területen megakadályozza a csőhálózat alsó szórófejeken keresztüli leürülését), sőt speciális változatai a szórófejekbe építve gátolják meg a leürülést, visszafolyást.

 

Lábszelep
A visszacsapószelep módosult változata. Szivattyúk szívócsövének a végére kell szerelni, így az öntözés leállta után nem ejti el a vizet a szivattyú, problémamentesen fog indulni a következő alkalommal is. Durva szűrőkosárral védi a szivattyút a nagyobb szennyeződésektől.

 


KPE fittingKPE fitting

KPE csövek összekötésére, elágaztatására, irányváltására stb. alkalmazható kötőelemek. Többféle nyomásfokozatban és funkcióban (toldó, könyök, T idom, szűkítő stb.) kaphatók. A csővégek biztos megfogásáról karmos szorítógyűrű, a szivárgásmentes tömítésről gumigyűrű gondoskodik.

 

LPE fitting
LPE csövek összekötésére, elágaztatására, irányváltására stb. alkalmazható kötőelemek. Különtömítőgyűrű nélkül valósítják meg a szivárgásmentes kapcsolatot. Az LPE csövek nyomástartományában (~3-4 bar) remekül alkalmazhatók, mivel gyorsan és könnyen szerelhetők.

 

Menetes idomMenetes idomok

Olyan alkatrészek, melyek különböző szabvány méretű menetek és számtalan alakzat kombinálásával igen fontos szerepet töltenek be az öntözőrendszerben. Szűkítés, bővítés, külső-belső menetváltás, elágazás, összekötés – rengeteg célra alkalmazhatók.


SzelepszerelvénySzelepszerelvény

A szelepszerelvények feladata a mágnesszelepek csőhálózathoz kapcsolása, mégpedig oldhatómódon. Ez a szelepek esetleges kiszerelésénél jelent óriási előnyt.

 

MágnesszelepMágnesszelep

Még a szűk szakmában is kevesen tudják, hogy az öntözőrendszer legfontosabb alkatrésze a mágnesszelep. Ez tulajdonképpen egy olyan speciális vízcsap, amely áram hatására nyit ki. Annyira különleges és agyafúrt felépítésű, hogy ennek következtében egyáltalán nem is hasonlít egy csapra. Persze, a mágnesszelep működése is megérthető, hiszen teljesen logikus. Lévén a mágnesszelep a legfontosabb alkatrész,  ennek a megbízhatósága határozza meg a rendszer megbízhatóságát. Mitől lesz jó egy mágnesszelep? Nagyon röviden: Jó anyagok, átgondolt és kellően egyszerű belső szerkezet, precíz kivitelezés. Sokat elárul a PGV szelepekről, hogy a meghibásodási arány körülbelül egy a tízezerből. Ez elképesztően kicsi szám!


Spray szórófej
Spray szórófej

Leggyakrabban földből kiemelkedő (pop-up) változataival találkozhatunk. A vizet nagy csapadékintenzitással, esőszerűen adják ki az öntözendő területre. Állítható és fix szórásképpel egyaránt használatosak.


Rotoros szórófej
Rotoros szórófej

Általában földből kiemelkedő változataik terjedtek el. Bonyolult belső vízturbina és fogaskerék-mechanizmus együttese mozgatja a kilőtt vízfüggönyt a beállított szögtartományon belül. Szórási sugaruk általában 8-12 m, de léteznek ennél kisebbek (5-8m) és jóval nagyobbak (22-30 m) is.

 

CsepegtetőtestCsepegtetőtest

A vizet cseppek formájában adagolja ki. Balkonedények, dézsák öntözésére alkalmazható. Elterjedt változatai 2, 4 és 8 liter vizet adnak ki óránként.

 

 

Csepegtetőcső
LPE csőbe (általában 30 cm-enként) beépített csepegtetőtesteken keresztüli kis intenzitású vízkibocsátással öntöz. Tujasorok, cserjés területek, virágágyak öntözésére alkalmazhatók. 2 és 4 l/h-ás változatban terjedtek el.

 


Shrubbler
Shrubbler

Állítható vízkibocsátású mikroöntözőfej. Kis vízsugarak formájában öntöz. Felhasználási területe: dézsás és nagyobb cserepes növények öntözése.

 

 

BubblerBubbler

Helyi öntözésre alkalmas. Nagyobb dézsás növények, szoliter növények öntözésére használható. Viszonylag sok vizet ad ki kis területre.

 

MikroszórófejMikroszórófej

A vizet finom permet formájában kiadó, általában fixen kiemelt, leszúrópálcán elhelyezett öntözőfejek. Vízkibocsátásuk 30-120 l/h, szórási sugaruk 1-4 m között változik. Alkalmazási területük: sziklakertek, virágágyak, veteményeskert öntözése.

 

Vezérlőkábel
Az automatika és a mágnesszelepek között vezeti az elektromos áramot, általában 24 Voltot. Kiválasztásánál a feszültségesés mértékét kell szem előtt tartani, ugyanis bizonyos feszültség alatt bizonytalanná válik a szelepek működtetése. Minél nagyobb a távolság az automatika és a szelepek között, minél több szelep működik egyszerre, annál nagyobb vezeték-keresztmetszet szükséges az áram továbbítására.

 

Automatika

Automatika (vezérlő)

Elektronikus egység, mely különféle szempontok szerint programozható. A program szerint nyitja-zárja a mágnesszelepeket, ennek eredményeképpen működik az automata öntözőrendszer. Igényszintnek és zónaszámnak megfelelően számos változatuk létezik.

 

EsőérzékelőEsőérzékelő

Az esőérzékelő bizonyos (előre beállított) mennyiségű csapadék esetén jelzi az automatikának, hogy le kell állítani az öntözést. A visszakapcsolás nagyban függ az időjárás alakulásától, akár napokig is szünetelhet az öntözés. A csapadékérzékenység általában 5 fokozatban, akiszáradási idő (ami a visszakapcsolás időpontját határozza meg) fokozatmentesen állítható be. A gyorsérzékelővel kiegészített változat már pár csepp esőre letilt, de ha nem hullott jelentősebb mennyiségű eső, gyorsan vissza is kapcsol. A vezeték nélküli változat szükségtelenné teszi a vezérlő és az esőérzékelő közötti kábelkapcsolatot, ezáltal elektromos vezetékkel nehezen megközelíthető helyekre is fel lehet szerelni az érzékelőt. Esztétikai előnyei sem elhanyagolhatók.

 

ET-SystemMeteorológiai állomás: ET System

Nagyobb területek racionális beruházása. Az erre alkalmas vezérlővel összekötve a növényzet, a talaj stb. jellemzői és a mindenkori időjárás függvényében határozza meg az öntözési időket. Használatával az öntözőrendszer teljesen automatizált, optimalizált, költségtakarékos lesz.

 


ÁtfolyásérzékelőÁtfolyásérzékelő

Szintén illeszthető a rendszerhez. Feladata a rajta átáramló víz mennyiségének folyamatos figyelése, és túl nagy érték esetén (ami csőtörést jelent), a víz azonnali elzárása. Ezzel bizonyos helyzetekben megelőzhetők a következménykárok.