ikon_nyitvatartas.png
Nyitva tartás

 

H-P.: 8:00-15:30
Szombaton: zárva

Vasárnap: zárva

 :: öntözési szaktanácsadás

:: öntözőrendszer-tervezés

:: öntözéstechnikai szaküzlet

:: öntözőrendszer-alkatrészek

ikon_penzvisszafizetes.pngEltévesztette?
Meggondolta magát?
Visszafizetjük!

részletek...

Az öntözőrendszer működése

Itt meggyőződhet arról, hogy az automata öntözőrendszer számos előnnyel rendelkezik. Az öntözés létjogosultsága eddig sem volt kérdés.

 

Az öntözőrendszer egy igen jól kitalált, elmés szerkezet. Számos alkatrészének jó összehangolt működése folytán valósul meg a végső cél: az automata öntözés, mellyel lehetővé válik a gyep, a növények felügyelet nélküli vízellátása. Az alkatrészek – egyelőre a teljesség igénye nélkül: csapok, szűrők, mágnesszelepek, szórófejek, csepegtetők, vezérlő, esőérzékelő, csövek, idomok. Ezek részletes ismertetésére később kerül sor.

 

Szelepakna mágnesszelepekkel

Milyen összefüggések vannak ezek között az elemek között? Kezdjük a legvégén.


Az öntözőrendszer rejtett összetevőiből szinte csak a szórófejek látszanak, azok is csak az öntözés idejére emelkednek ki a földből, mégpedig a víznyomás hatására. Mitől lesz nyomás a szórófejekben? Attól, hogy valahol a föld alatt kinyit egy mágnesszelep, és a víz elkezd áramlani a szórófejekhez vezető csövekben (nagyon leegyszerűsítve ez olyan, mintha kinyitna egy csapot, majd valamennyi idő után elzárná). A mágnesszelep kisfeszültségű áram hatására nyit ki, amit az automatika ad neki.

 

Tehát: az automatika a beleírt programból „tudja”, hogy eljött az öntözés ideje: áramot ad az egyik mágnesszelepnek, mire az kinyit és átengedi magán a vizet, tovább a szórófejek felé. A fejek a víznyomás hatására kiemelkednek, és addig öntöznek, ameddig az automatika el nem veszi az áramot a mágnesszeleptől. Ez az automata öntözőrendszer legbelsőbb lényege.

 

Pro-C automatika a falon

A vízforrástól (hálózati víz vagy szivattyú) csöveken keresztül jut el a víz a mágnesszelepekhez, onnan pedig tovább a szórófejekhez, csepegtetőkhöz. A vizet illik szűrni, ugyanis ezzel eltávolíthatók a szelepekre, szórófejekre veszélyt jelentő szennyeződéseket. A vízforrástól a szelepekig tartó szakaszt fővezetéknek, a szelepek utáni szakaszt zónavezetéknek nevezzük; ez utóbbira vannak szerelve a szórófejek. A csövek és az öntözőrendszer-elemek között kötőelemek, ún. fittingekteremtik meg a hidraulikai kapcsolatot. A minőség itt is fontos, mert a silány alkatrész vagy a rossz szerelés szivárgást okoz. A rendszer tovább finomítható különféle elemekkel, melyekről Az öntözőrendszer elemei címszó alatt olvashat.