ikon_nyitvatartas.png
Nyitva tartás

 

H-P.: 8:00-15:30
Szombaton: zárva

Vasárnap: zárva

 :: öntözési szaktanácsadás

:: öntözőrendszer-tervezés

:: öntözéstechnikai szaküzlet

:: öntözőrendszer-alkatrészek

ikon_penzvisszafizetes.pngEltévesztette?
Meggondolta magát?
Visszafizetjük!

részletek...

Füves labdarúgópálya öntözése: futballpálya-öntözés szakszerűen

A füves futballpályák megfelelő öntözése különösen fontos

 

A labdarúgópályák helyes öntözése több szempontból is lényeges. Nagy igénybevételnek kitett füves sportpályák, futballpályák esetén a leglényegesebb az erős, egészséges gyep, ami ellenáll a külső hatásoknak: bírnia kell a téli fagyokat, a nyári forróságot, nem beszélve a hatalmas terhelésről, aminek az edzés, a játék teszi ki. Ezt csak egyenletes és megbízható öntözéssel, mindig megfelelő vízmennyiséggel és rendszeres tápanyagutánpótlással érhetjük el. Természetesen a pálya színe sem mellékes.

 

Az egyenletes öntözés fontosságát sokszor alábecsülik. A költségcsökkentés érdekében gyakran a szórófejek ritkítása mellett döntenek. Ennek a következménye az lesz, hogy bizonyos területekre nem jut ki egységnyi idő alatt megfelelő mennyiségű víz. Ez két dolgot eredményezhet: vagy emelkedik az öntözés időtartama és a kijuttatott vízmennyiség, vagy száraz, sárga foltok tarkítják majd a játékteret - ezt nem kell magyarázni, hogy miért rossz. Az öntözés időtartamának emelésével el lehet tüntetni a száraz részeket (ha legalább egy szórófej megöntözi azokat), de ezzel a többszörösen öntözött területeket jelentősen túlöntözzük, miáltal a fenntartási költségek hamar túllépik a műszaki tartalom csökkentésével megspórolt összeget, így hamar gazdaságtalanná válik a rendszer üzemeltetése.

 

Jellemző megoldások az egyenletes sportpályaöntözésre

Nem elég elfogadni azt a tényt, hogy szükség van az egyenletes öntözésre, meg kell nézni, hogy megvalósítható-e.

A legkedvezőbb eset, ha a pályához közel van egy nagy vízhozamú kút. Ilyenkor egy megfelelő szivattyúval elegendő nyomást és vizet lehet szállítani a G szériás szórófejeknek (G-990, G-995), amik alaposan megöntözik az adott területet. Hasonlóan jó altarnatíva a Hunter I-90 sportpálya-szórófej.

A legelterjedtebb megoldás a masszív, ipari körülményekre és kifejezetten füves spotpályák öntözésére tervezett I-25 szórófej. Nagy előnye, hogy kevesebb víz felhasználásával is képes nagy területet (15-18 m sugár) megöntözni. Az I-25 rotoros szórófejek tartós, megbízható működése garancia a jól működő öntözőrendszerre.

Lehet még jobban csökkenteni a víz- és nyomásigényt. A PGP Ultra házi kerti nyomás (3,5-6 bar) mellett is képes megfelelő távolságra eljuttatni a vizet. Ugyanúgy, mint a többi, ez a szórófej is ellen áll a külső erőhatásoknak és szinte észrevehetetlen a pálya területén, viszont számolni kell a pályán lévő nagy számú szórófejjel. Másod- és harmadosztályú futbannpályák öntözésére javasoljuk ezt a megoldást.

 

Egy öntözőrendszer sok alkatrészből áll össze, a jellemző, fő alkatrészek azonban kicsi és nagy öntözőrendszernél egyaránt megegyeznek.

A sportpálya-öntözőrendszer a vízforrástól főcsappal és szűrővel indul. Az indító szerelvények után kezdődik a csőhálózat, amihez csatlakoznak a mágnesszelepek.

A mágnesszelepekhez csatlakoznak a zónavezetékek, ezek szállítják a vizet a szórófejekhez. Ezek az alkatrészek a föld alatt helyezkednek el, a szórófejek csak az öntözés idejére emelkednek ki a földből, zavartalan és biztonságos sportpályahasználatot, minőségi sportélményt biztosítva.

A felszínen található az öntözőrendszer vezérlő automatika és a hozzá kapcsolódó eső- vagy időjárásérzékelő.

 

Az ajánlatkéréshez szükség van egy pontos, méretarányos rajzra az öntözendő területről. Szükséges a rajzon feltüntetni a vezérlő lehetséges felszerelési helyét, illetve a vízforrást (vízvételi helyet) is.

A vízforrás adatait minél pontosabban tudnunk kell:

- hálózati víz esetén víznyomás, csőátmérő és a rendelkezésre álló percenkénti vízmennyiség;

- kút esetén a kút vízhozama, mélysége, a vízoszlop magassága, valamint - ha van - a szivattyú típusa szükséges a pontos tervezéshez.