ikon_nyitvatartas.png
Nyitva tartás

 

H-P.: 8:00-15:30
Szombaton: zárva

Vasárnap: zárva

 :: öntözési szaktanácsadás

:: öntözőrendszer-tervezés

:: öntözéstechnikai szaküzlet

:: öntözőrendszer-alkatrészek

ikon_penzvisszafizetes.pngEltévesztette?
Meggondolta magát?
Visszafizetjük!

részletek...

Hogyan működik...?

Nem mindig magától értetődő egy-egy alkatrész működése. Sokszor túl bonyolultnak hiszünk dolgokat, néha pedig leegyszerűsítjük az alkatrészek működését.
Az öntözőrendszer elemeinek a működése megérdemel egy kis odafigyelést. Érdekességnek sem utolsó, arról nem is beszélve, hogy működését ismerve könnyebben oldunk meg helyzeteket.

 


 

A mágnesszelep

 

Mágnesszelep metszeteAlapelv
A víz a csőből (praktikusan a fővezetékből) a szelep bemenetén keresztül a szelep belsejébe jutva erőt fejt ki a membrán alsó részére. A membránon lévő kis nyíláson keresztül a víz átjuthat a felső kamrába, a membrán és a szelepfedél közé. Innen egy kis keresztmetszetű (a fedélben lévő) csatorna vezet a szolenoidkamrába. A szolenoid belsejében egy vasmag van, melynek alsó vége (rugóval megtámogatva) elzárja a szolenoidkamra bemeneti nyílását. Mivel a membrán felső felülete nagyobb, mint az alsó, a víznyomás pedig ugyanakkora alul, mint felül, a nyomás leszorítja a membránt, a szelep zárva van. Az alapelv a követkető képletre épül: F = p x A, azaz a felületre ható erő a nyomás és a felület mérőszámának a szorzata.

 

A szelep elektromos működtetése
Amikor a szolenoid áramot kap, a benne keletkező elektromágneses tér felrántja a rugóerő ellenében a vasmagot, így az eddig elzárt nyíláson elkezd áramlani a víz a szolenoidkamrába, majd annak kivezetőnyílásán át a szelep elmenő ágába távozik. A szolenoidkamra be- és kivezető nyílásai nagyobbak, mint a membránon lévő lyuk, ezért a víz gyorsabban távozik a felső kamrából a szolenoidkamrán keresztül, mint amennyi utánpótlódni képes a membrán alatti térből. Tehát a felső kamra nyomása kisebb lesz, mint az alsó nyomás, a membrán megemelkedik, kinyit a szelep.

 

A szelep kézi működtetése
Az alapelv a korábban leírtakkal azonos, csak a szolenoidkamra bevezető nyílását elzáró vasmagot nem az elektromágneses tér, hanem a szolenoid kb. egyharmad fordulatos elfordítása folytán emelkedik meg, ami aztán a már ismert folyamathoz vezet.

 

A szelep lezárása
Amikor letelik az öntözési idő, az automatika elveszi az áramot a szolenoidtól, így a vasmagot a mögötte lévő rugó visszanyomja a szolenoidkamra bevezető nyílására, tehát megszűnik a vízáramlás a felső kamrából a szolenoidkamrán keresztül az elmenő ág felé. A felső kamrába tovább áramlik alulról a víz, míg be nem következik az egyensúlyi állapot, amikor is a nyomás kiegyenlítődik az alsó és a felső kamrában, azaz a membrán két oldalán. A membrán fölötti rugó lágyan lefelé nyomja a membránt, elősegítve ezzel a szelep lezárását. A rugóerő és a membránra felülről ható erő végül rászorítja a membránt az alsó peremre. Lezárt a szelep.