ikon_nyitvatartas.png
Nyitva tartás

 

H-P.: 8:00-15:30
Szombaton: zárva

Vasárnap: zárva

 :: öntözési szaktanácsadás

:: öntözőrendszer-tervezés

:: öntözéstechnikai szaküzlet

:: öntözőrendszer-alkatrészek

ikon_penzvisszafizetes.pngEltévesztette?
Meggondolta magát?
Visszafizetjük!

részletek...

Géppel vagy kézzel ássam meg az öntözőrendszer-árkokat?

Ha öntözőrendszer kiépítésén gondolkozol, akkor előbb vagy utóbb elérkezel ahhoz a részhez, hogy ki kell ásni az árkokat, amibe lefekteted a csöveket. Lássuk milyen lehetőségeid vannak, hogy megkíméld a derekadat, és gyorsabban, egyszerűbben túljuthass a nehezén.

 

Az öntözőrendszer telepítése a rendszer megtervezésével indul, majd az anyagok beszerzését követően az árkok kiásása következik. Ezekbe az árkokba kerül majd az öntözőrendszer nagy része.

Az árokásás után a rendszer összeszerelése, majd az árkok betemetése következik. Minden kétséget kizáróan az árkok kiásása és az ezzel járó földmunka jelenti a legkellemetlenebb részét a folyamatnak.

 

Mekkora árok kell az öntözőrendszernek?

Az öntözőrendszer-ároknak 30-40 cm közötti mélységűnek kell lennie. Ebbe a mélységbe lehet biztonsággal elhelyezni a csöveket. Ha a talaj nagyon kötött vagy sziklás, akkor önkímélő megoldás, hogyha nem ragaszkodunk a 40 centiméteres mélységhez. Ilyen esetekben a 20 cm is megfelelhet kompromisszumos megoldásként.

A csővezetékek tekintetében nem szempont, hogy télen a fagyok ne veszélyeztessék a vezetékeket, mivel télen az öntözőrendszert vízteleníteni kell, így nem fagyhat szét.

Sokkal inkább az a szempont, hogyha bármi miatt beleszúrnánk az ásót a talajba, akkor ne vágjuk el az első mozdulattal a csöveket. Emiatt kell és érdemes is mélyebben elhelyezni a vezetékeket.

 

Milyen szerszám kell az öntözőrendszer-árkok kiásásához?

Az árkok kialakításához speciális árokásót is használhatunk. Ezek a szerszámok keskenyek, körülbelül 12 cm széles vágóéllel rendelkeznek. Hosszabbak is, mint a hagyományos ásók, így sokkal optimálisabb árkokat lehet velük kialakítani a csövek fektetéséhez.

 

Milyen gépek alkalmasak az árkok kiásására?

Amennyiben nem szeretnénk kézzel kiásni az árkokat, akkor használhatunk munkagépeket erre a célra. A láncos árokásógép egy olyan masina, ami 10 centiméter széles árkot készít. Az árok mélysége 10-50 centiméter között beállítható. Ez a gép viszonylag kedvező áron bérelhető, könnyen kezelhető és nagyon gyorsan lehet vele dolgozni a kézi ásáshoz képest. Egy hátránya van, hogy sziklás talajon nem alkalmas árokásásra.

A másik megoldás lehet a bobcat-bérlés. Egy munkagép bérlése már egy 5-600 négyzetméteres kert esetében is költségkímélőbb lehet, mintha kézi erőért fizetnénk, illetve derékkímélőbb, mint ha magunk ásnánk ki az árkokat. A földmunkagépek között már lehet találni egészen kis helyigényű gépeket, amik beférnek keskenyebb szakaszokon is. Akkor érdemes ilyen gép bérlésén gondolkodni, ha a talaj nagyon kötött vagy sziklás, mert ezek a gépek könnyen megbirkóznak ilyen talajokkal is.