ikon_nyitvatartas.png
Nyitva tartás

 

H-P.: 8:00-15:30
Szombaton: zárva

Vasárnap: zárva

 :: öntözési szaktanácsadás

:: öntözőrendszer-tervezés

:: öntözéstechnikai szaküzlet

:: öntözőrendszer-alkatrészek

ikon_penzvisszafizetes.pngEltévesztette?
Meggondolta magát?
Visszafizetjük!

részletek...

Tévhitek az öntözés körül

 

Sokan sokfélét gondolunk. Viszont óhatatlanul felvetődhetnek olyan kérdések is, melyekre nem mindig a tudni vélt válasz a legmegfelelőbb. Oszlassuk el a tévhiteket!

Öntözés spray szórófejekkel

Sok márka képviselteti magát a magyar piacon. Megtalálhatók köztük a professzionális öntözés nagyjai, itt vannak a másodvonalbeliek, és természetesen a hobbikategória is nagy erőkkel jelen van. Laikusként nehéz eligazodni a kínálat dzsungelében, könnyen tévútra juthat az ember.

Ugyanez igaz némely telepítőkre is: sokan rontják a szakma jó hírét hozzá nem értésükkel, etikátlan üzleti magatartásukkal.
Sokan sokfélét gondolnak az öntözőrendszerekről – itt a legjellemzőbb tévhiteket szeretnénk eloszlatni, egy kicsit rendet teremtve a fejekben.

 

„Egy automata öntözőrendszer nagyon sok pénzbe kerül.”
Attól függ, mihez képest, persze. A rossz öntözőrendszer is kerülhet nagyon sokba (főleg a megépítés után, amikor gyakorlatilag újra kell építeni), és egy jó öntözőrendszer is lehet olcsó. Mindennek megvan a maga ára; a gyanúsan olcsó sohasem jó, a kimagaslóan drága pedig nem feltétlenül jelent annyival több pluszt. Ráadásul a költségcsökkentésre számos ötletünk van!

 

„Meg lehet ezt a kertet négy-öt szórófejjel is öntözni!”
Higgye el: nem. Az öntözőrendszer tervezési alapelvei napjainkra teljesen kikristályosodtak, a jó eredményhez teljesíteni kell a szükséges minimumot. Ha nincs elég szórófej, az már az első indításnál meglátszik. Csak akkor már késő.

 

Öntözés a 10-es fúvókával„A locsolás komolytalan dolog, nem érdemel utánajárást.”
Mint mindent, ezt is csak komolyan szabad csinálni. Nyilván tisztában van mindenki az automata öntözés előnyeivel – nem véletlenül olvassa ezeket a sorokat. Az öntözőrendszer értékes berendezés, a jónak mondott és a tényleg jó között hatalmas különbségek lehetnek. Érdemes tehát alaposabba a számok mögé nézni, döbbenetes dolgokra derülhet fény.

 

„Egy öntözőrendszer komoly dolog, inkább szakemberhez fordulok.”
Ez nem kérdés, valóban komoly. Itt egy dolgot kell alaposan megfontolni és eldönteni: megbíz egy telepítőt, vagy saját maga építi meg? Az első megoldásról: ha megengedheti magának a vele járó többletköltséget, akkor ez a kényelmesebb megoldás, csak nagyon vigyázni kell a telepítő kiválasztásakor. Legjobb, ha ismerőse, barátja által jó szívvel ajánlott szakembert bíz meg a munkálatokkal.
A másik megoldásról nagyon röviden annyit: abszolút működőképes. Az elmúlt évek tapasztalatai arról szólnak, hogy előképzettség és tapasztalat nélkül is, pusztán a tervekre támaszkodva el lehet érni a legjobb eredményt.

 

„Nincsenek heteim az öntözőrendszer megépítésére.”
Egy átlagos kerti öntözőrendszer telepítése szakembernek – felszereltségtől és kapacitástól függően – egy-három nap. Házilag ugyanez összehozható további egy-két nap alatt. Egy vagy két hétvégéről beszélünk tehát.

 

„A konkurens ajánlat lényegesen olcsóbb. Nyilván ugyanolyan jó.”
Az egyes gyártók alkatrészárai között nincsenek  jelentős különbségek. Ha egy gyanúsan alacsony összegről szóló árajánlatot tart a kezében, jusson eszébe, hogy „Meg lehet ezt a kertet négy-öt szórófejjel is öntözni!” Egyébként a műszaki tartalom vezesse elsősorban, az ár a következő legyen csak. Meglátja, hogy az igazi minőségnek mindig ára van, ami nem feltétlenül jelent nagy árat. És meg egy nagy igazság: idővel mindig az olcsó lesz a legdrágább... 

vissza: A jó öntözőrendszer titkai tovább: Öntözés a legolcsóbban