ikon_nyitvatartas.png
Nyitva tartás

 

H-P.: 8:00-16:30
Szombaton: 8:00-13:00

Vasárnap: zárva

 :: öntözési szaktanácsadás

:: öntözőrendszer-tervezés

:: öntözéstechnikai szaküzlet

:: öntözőrendszer-alkatrészek

ikon_penzvisszafizetes.pngEltévesztette?
Meggondolta magát?
Visszafizetjük!

részletek...

Az öntözőrendszer telepítése

Egy jó terv, egy kis háttérelmélet, és jöhet a gyakorlat.

 

A megvásárolt anyagok és a kiviteli tervdokumentáció birtokában elkezdődhet az öntözőrendszer telepítése. Ebben a szakaszban eddigi pontos előkészítő munkánk végre a valóságban is megtestesülhet; munkánk végeredményeképpen megszületik a kész öntözőrendszer, ami beteljesíti a hozzá fűzött reményeket.


A telepítés a terv folyamatos nyomon követésével zajlik. Az első fázis a bejárás, azaz a még szűz terület végigjárása tervvel a kézben. Itt tudatosul a telepítőben, hol a vízforrás, milyen nyomvonalon haladnak majd a csövek, hol lesznek a szelepaknák, hová kerülnek a szórófejek.

 

A bejárást követően kezdődhet a kitűzés, ami nem más, mint a terven szereplő csövek nyomvonalának megjelölése (cövekekkel, spárgával), a szórófejek helyének kijelölése (pl. pálcákkal, zászlócskákkal), illetve célszerű megjelölni a szelepaknák leendő helyét.

 

földmunka kétségtelenül a legnehezebb szakasza a telepítésnek; itt ásót, lapátot kell ragadni és a kitűzött nyomvonalat ki kell ásni (egy ásónyom szélességben, és kb. 30 cm mélységben). Ha szép, beállt gyepszőnyeg van a kertben, érdemes a felső réteget óvatosan leszedni, hogy aztán a tereprendezést követően visszaállhasson az eredeti rendezett, esztétikus állapot.

 

Ha készen vannak az árkok, jöhet a vízrákötés elkészítése, a szelepcsoportok beszerelése, a csövek (fővezeték ill. zónavezetékek) lefektetése, a szórófejek felszerelése, majd ezek beállítása, a szelepaknák pontos beépítése és végül az árkok visszatemetése, a finom tereprendezés.

 

Az elektromos szerelési munkák maradhatnak a legvégére. A korábban már földbe fektetett elektromos vezetékek végeit össze kell kötni a mágnesszelepekkel és be kell kötni a megfelelő helyre felszerelt vezérlőbe. Áramütéstől nem kell tartani: kisfeszültséggel dolgozhatunk végig (ez alól a kültéri kivitelű automatikák és a szivattyú bekötése jelent kivételt, ha van).

 

Talán túlságosan egyszerűnek is tűnik ez így leírva, de a valóság sem sokkal zordabb ennél. A tervdokumentáció nem csupán terveket tartalmaz, hanem olyan részletes anyaglistákat, és egy nagyon aprólékos összeszerelési útmutatót, melyek alapján egyértelmű, mi hova és hogyan kerül, így a tévedés lehetősége gyakorlatilag kizárt.

 

A telepítés végső fázisa az üzembe helyezés, minek során beállítunk minden szórófejet, finomra hangoljuk a rendszer egészét, beállítjuk az esőérzékelőt, és az automatika programozása is megtörténik.

 

Ha mindezekkel elkészültünk, véget ért a telepítés; jöhet a jól megérdemelt pihenés.