ikon_nyitvatartas.png
Nyitva tartás

 

H-P.: 8:00-16:30
Szombaton: 8:00-13:00

Vasárnap: zárva

 :: öntözési szaktanácsadás

:: öntözőrendszer-tervezés

:: öntözéstechnikai szaküzlet

:: öntözőrendszer-alkatrészek

ikon_penzvisszafizetes.pngEltévesztette?
Meggondolta magát?
Visszafizetjük!

részletek...

Üzemeltetés, karbantartás

Egy öntözőrendszert nem elég megépíteni: a hosszú időn át tartó megbízható működésnek némi odafigyelés az előfeltétele.

 

Illúzió volna azt gondolni, hogy a kész rendszerrel nincsenek további teendőink. Gondoljunk csak bele: az autónkba sem csak tankolunk, hanem időnként le is mossuk, átvizsgálásra visszük, odafigyelünk rá. De nem kell megijedni, jól megépített öntözőrendszer esetén ezek minimális időráfordítást igényelnek.

 

Az öntözőrendszerrel kapcsolatos évközi teendők: tavaszi indítás és átvizsgálás, évközi „ránézéses” felügyelet, téliesítés.

 

Spray szórófej beállítása öntözés közbenA tavaszi indításkor


  • ki kell tisztítani a szűrőt;

  • ellenőrizni kell, zárva van-e az ürítőcsap, majd óvatosan ki kell nyitni a főcsapot (hirtelen nyitásra a megiramodó víz károsíthatja a csőhálózatot);
  • egyenként meg kell nézni, hogy megfelelően működnek-e a szelepek;
  • újra kell programozni a vezérlőt;
  • zónánként elindítva a rendszert ellenőrizni kell, hogy a szórófejek megfelelően öntöznek-e (jó-e a szóráskép és a szögbeállítás). Ha valami beállítási probléma van, az általában egyszerűen orvosolható.

 

Automatika beállítása

Az öntözési szezon folyamán...

...néhányszor érdemes a vezérlő programját a hőmérséklethez igazítani – ez alkalmanként kb. 1 perc, hiszen az összes vezérlő rendelkezik az évszakok követését megkönnyítő funkcióval.

Érdemes továbbá évi néhány alkalommal figyelni a rendszert öntözés közben, pusztán annak ellenőrzése céljából, hogy valóban minden rendben van-e. Persze a jól működő öntözőrendszer nyújtotta élmény sem elhanyagolható.

 

Kompresszor víztelenítés közbenA víztelenítés

Ez általában egy-két órás művelet, amit október vége felé, még az első fagyok beállta előtt célszerű elvégezni. Ilyenkor el kell zárni a főcsapot, a kompresszort csatlakoztatni kell a rendszer elején található ürítőcsapra, és zónánként, a szórófejeken át a teljes csőhálózatból ki kell fújni a vizet a kertbe. Ha ez nem történik meg, a rendszert komoly fagyveszélynek tesszük ki, ugyanis a szórófejekben, mágnesszelepekben maradó víz megfagy, és szétfeszítheti azokat.

 

Kompresszoros víztelenítés (wmv, 36 mp)

A víztelenítésre különféle alternatívákat ajánlunk.